Whatsapp
Tıkla Ara
Bu Ay Neler Oldu ? : Kamuran Bey İletişim Sayfasından Seo İçin Talepte Bulundu...
Seo / Google / Nedir / Https Nedir

Https Nedir

5
(12)

Https Nedir Ne İşe Yarar

Https’nin açılımı ’Secure Hyper Text Transfer Protocol’ bir başka deyişle Güvenli Hiper Metin Transfer Protokolü’dür.

Aslında HTTP’nin güvenli halidir. İnternet bağlarında güvenliğimizi sağlayan birçok bağlantı vardır. Bunların başında ise taşıma katmanı olan (TLS, transport layer securty) sistemi olan HTTPS geliyor. HTTPS bir internet protokolüdür. Birbirine bağlı olan bir düz metinden daha fazlasını içeren web sayfalarının bilgisayar veya telefonlarınızdan görüntülenebilmesi için sunucudan size aktarılmasını sağlar. Kelime anlamı ‘hypertext transfer protocol’ yani diğer bir deyişle üst metin aktarım protokolüdür. Konumu bakımından yedi farklı ağ katmanının en üstünde yer alan HTTPS bir uygulama katmanıdır. Fiziki açıdan kablo bağlantıları yapılmış, elektiriksel iletişim kurulmuş veri parçacıklarının hangi formda aktarılacağı kararlaştırılmış, ağda buluşulmak üzere hangi portun kullanılacağına karar verilmiş ve veri aktarmaya başlamıştır. Bu akan veri üzerinde bulunan son katman olan HTTPS bir önceki katmanda, yani altıncı katmanda güvenli hale getirilerek dış güçler tarafından okunması imkansız hale getirilir. HTTPS, HTTP Secure anlamına gelmektedir.

Bu bağlantıyla bağlandığınız tarayıcının yanında küçük bir yeşil kilit çıkmasını sağlayan sistem şöyle işler; Sunucunun sahibi sunucuda bulunan sunucu için bir güvenlik sertifikası oluşturur ve bunu bir doğrulama şirketine tescil ettirir. HTTPS ile şifrelenmiş herhangi bir siteye girdiğiniz zaman, siteyle sizin aranızdaki bağlantıyı kimse göremez. Örneğin; Bir haber muhabirinin veya bir gazetecinin kaynakları için HTTPS kullanması gerekir. Çünkü internet dünyasında aşırı kopyalama ve sahtekarlık mevcut. O yüzden HTTPS bu yönden kullanıcılara bir güvenlik önlemi sunuyor. Genel olarak baktığımız da alışveriş sitelerinde bankacılık sistemlerinde HTTPS kullanılıyor. Kullanılmamış olsaydı tüm bilgileriniz başkaları tarafından kopyalanabilirdi. Bu risk HTTPS kullanmayan bütün sitelerde mevcut.

HTTPS Nasıl Çalışır

HTTPS protokolün çalışma şekli sertifika üzerine kuruludur. Bu sertifikanın ismi ‘Secure Socket Layer’ olan açılımının Türkçe karşılığı ise Güvenli Giriş Katmanıdır. SSL’İ Netscape firması tarafından geliştirilmiştir. Kullanımı tüm dünya üzerinde kabul görünmüştür. HTTPS ile bir siteye giriş yaptığınız zaman, web sitesinin kullandığı sertifika yazılım tarafından incelenir ve kullandığınız tarayıcı (browser) bu sertifikayı tanıyıp güvenli bulduğu anda web sitesine giriş sağlar. Fakat sertifika tanımıyor ve tarayıcınız size uyarı veriyorsa devam edip etmeme kararı size aittir. Doğru yapılandırılmış bir HTTPS protokolü bize şunlar sunar;

Gizlilik: Kullanıcıların bağlantıları şifrelenip, meta veriler ve takip amaçlı izinsiz çerezler gizlenir.

Bütünlük: Web sitesi ve kullanıcı arasında ki ilişki üçüncü bir kişi tarafından değiştirilmemiştir.

Gerçeklik ve Güvenilirlik: Bu sayede ‘ man-in-the-middle’ (gizlice araya giren kişi) olmadan ‘gerçek’ bir site ile iletişim kurduğunuzu bilirisiniz.

Google’ın da desteklediği bu HTTPS sitelerinizi seo açısından daha üst sıralara taşıyor.

HTTPS Nasıl Kurulur

Herhangi bir siteye HTTPS kurmak biraz maliyet gerektirir. Fakat Linux Vakfı tarafından geliştirilen bu Let’s Encrypt (Haydi Şifreleyelim) projesi bunu ücretsiz olarak sağlıyor. Hosting (barındırma) hizmeti alınan firma da belli ücretler karşılığında size SSL hizmeti sunuyor. Bunun dışında dünya da çok aşırı kullanılan bir ‘Cloud Network’ (Bulut Ağı) servisi olan Cloudflare de ücretsiz olarak size SSL hizmeti sağlamakta.

Sadece ana sayfada HTTPS kullanmak yetersiz kalıyor, çünkü şifrelenmiş bağlantıların alt sayfalarda olması durumunda diğer medya elementleri HTTP üzerinden yakalanabilir. Örneğin üyelik ile çalışan bazı sitelerde sadece giriş yapma sayfalarına şifre girildiği için o sayfaları HTTPS olarak düzenler ve diğerlerini şifrelemezler. Bundan kaçınılması ve tüm sayfa içeriğinin şifrelenmesi gerekmektedir.

 

Ana Kategori : Nedir

Bu yayın ne kadar yararlı oldu?

Oy vermek için yıldızlara tıklayın!

Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 12

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Mutlaka Okuyunuz

WordPress SEO Hizmeti Fiyatları

5 (28) WordPress SEO hizmeti Fiyatları SEO hizmeti almaya karar verdiyseniz bu hizmet üç farklı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × two =